Serdecznie zapraszamy na studia podyplomowe. Najbliższa rekrutacja od 1 lipca 2024 do końca października 2024. II tura uzupełniająca do 15 listopada 2024
Internetowa Rejestracja Kandydatów
Studia Podyplomowe Animacji Czytelnictwa, Informacji Naukowej i Bibliotekarstwa (zwane dalej Studiami) przeznaczone są dla absolwentów różnych kierunków studiów licencjackich i magisterskich.
Prowadzone są w formie studiów niestacjonarnych (zaocznych). Zjazdy odbywają się w soboty i niedziele, średnio 2 razy w miesiącu. Studia przygotowują do pracy w różnych typach bibliotek, ale też w innych instytucjach kultury (takich jak księgarnie, archiwa, domy kultury, wydawnictwa).
Program Studiów zapewnia też doskonalenie posiadanych już umiejętności.
Program Studiów zawiera blok przedmiotów z zakresu organizacji i zasad funkcjonowania bibliotek oraz wszystkich podstawowych procesów związanych z gromadzeniem, opracowaniem, przechowywaniem i dostępem do zasobów informacyjnych (katalogów, bibliografii, baz danych).
Ponadto w programie uwzględniono treści z szeroko rozumianej kultury piśmienniczej, czytelnictwa oraz form jego animacji, specjalnych grup czytelniczych (w tym dzieci, seniorów), książki, rynku wydawniczego i księgarskiego oraz zagadnień prawno-organizacyjnych.
Po ukończeniu Studiów absolwent uzyskuje kwalifikacje zawodowe bibliotekarza.
Kierownik Studiów Podyplomowych Animacji Czytelnictwa, Informacji Naukowej i Bibliotekarstwa:
dr hab. prof. UwB Anna Nosek (a.nosek@uwb.edu.pl)
Sekretarz:
mgr Marta Bulwin (m.bulwin@uwb.edu.pl)
Bliższe informacje można uzyskać w pokoju nr 85, Plac Uniwersytecki 1, 15-420 Białystok, tel. 85 745 74 85
W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.